Gwiazdy gotują śpiewająco

Szanowni Państwo, już od dawna gwiazdy prezentują swoje talenty kulinarne w telewizji, ale w związku z zamknięciem w domach dużo czasu spędzają obecnie w kuchni słynni artyści operowi. Prezentują swoje umiejętności na Facebooku i Instagramie.

Jeśli znajdą Państwo jakieś ciekawe informacje na ten temat, zdjęcia i nagrania wideo, prosimy o podzielenie się nimi w komentarzach lub podzielenie się tą informacją na Facebooku.

Krzysztof C.K.

Oto jeden z najsłynniejszych tenorów na świecie Piotr Beczała, laureat wielu nagród i wyróżnień. Jedną z ostatnich były: Diapason d’Or za wspaniałą płytę z pieśniami Moniuszki i Karłowicza wydaną przez Narodowy Instytut Fryderyka Chopina i Teatr Wielki – Operę Narodową oraz Nagroda im. Bogusława Kaczyńskiego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie wokalistyki operowej i propagowanie najwyższych wartości kultury muzycznej na świecie.

Teraz Piotr Beczała przebywa z żoną w swoim górskim domku w Polsce. Ostatnio zaprezentował na Facebooku przepis na pyszne ciasto bananowe z kiwi.

Piotr Beczała, kolaż zdjęć ze strony Facebooka artysty

Kochani, oto przepis na ciasto, o który prosiliście 🍰🥝🍌😋 Inspiracją była kwarantanna – chcieliśmy w pełni wykorzystać zapasy, które zrobili dla nas nasi sąsiedzi, w tym także owoce, które były już mocno dojrzałe. Zamiast marnować jedzenie, zawsze warto poszukać jakiegoś pomysłu, by je wykorzystać – ja postanowiłem upiec ciasto na bazie biszkoptu bananowego.

Biszkopt:
50 gramów masła i pół szklanki cukru utrzeć na gładką masę, dodać 1 żółtko, 1 cukier waniliowy, 1 szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wymieszać z 3-4 zmiksowanymi bananami i dodać ubite białko z jajka. Wylać do formy tortowej i piec 30 min w temperaturze 180 stopni.

Masa:
6-7 sztuk kiwi pokroić w kostkę (zostawić jedno do dekoracji), wrzucić na patelnię, dodać pół szklanki cukru i sok z połówki cytryny, gotować przez 3 minuty i ostudzić. Do tego dodać żelatynę uprzednio rozmoczoną w gorącej wodzie oraz 0.75 litra jogurtu naturalnego i wymieszać na gładką masę.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 2 warstwy. Włożyć pierwszą warstwę z powrotem do tortownicy i polać połową masy jogurtowej, przykryć drugą warstwą („do góry nogami”), na to wylać resztę masy i udekorować plasterkami kiwi – odstawić na około 5 godzin w chłodne miejsce. Smacznego! 😘

Można komentować także bezpośrednio na Facebooku.

Piotr Beczała proponuje również sernik.

Today I am coming back to you with another recipe (anticipating your requests 😉) – this time for a phenomenal dream…

Opublikowany przez Piotr Beczała Środa, 22 kwietnia 2020